четвер, 25 лютого 2021 р.

«І заграла її творчість барвами»

Нова доба над нами розцвіта,

Та слава Лесі вічна з нами буде,

Як меч проти неправди і облуди

В борні за правду зброя золота.

Максим РИЛЬСЬКИЙ 

Сьогодні Україна відзначає ювілейну дату - 150-річчя від дня народження Лесі Українки. Вона зробила винятковий внесок у розвиток української літератури, культурне, освітнє, суспільно-політичне життя України.

Життя Лесі Українки – це вічна легенда про мужність і мудрість, ніжність і титанічну незламність поетеси-жінки, рівної якій важко знайти у світовій літературі. Ніжна, але сильна духом, пройнята прометеївським вогнем любові до людей, Леся Українка – неперевершений поет боротьби, поет-патріот. Її твори надихають, додають сил та впевненості. Ім'я Лесі Українки - талановитої поетеси письменниці, перекладачки, громадської діячки, яка обрала горде ім'я Українка, сяє яскравою зорею у славному сузір'ї великих майстрів українського слова.

Відповідно до Указу Президента України №32/2021 "Про відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки", з метою вшанування пам’яті видатної української письменниці Лесі Українки, популяризації її творчості, а також з нагоди відзначення у 2021 році 150-річчя від її дня народження, працівники Рахівської центральної районної бібліотеки організували поетичні онлайн-читання «Довго щирими словами до людей промовлятиму я», яке проходить з 22 по 26 лютого.

Немає жодного свідомого українця, який би не був знайомий з творчістю Лесі Українки. Творчість Лесі багата й різноманітна, а поетичне слово хвилює і сьогодні, тому багато шанувальників її творчості долучилися до цього заходу. Активну участь взяли користувачі бібліотек Рахівської ОТГ.

Твори Лесі Українки - взірці чистої української мови. Он-лайн читання розпочали бібліотекарі Рахівської ЦРБ, які декламували: уривок з «Лісової пісні», поезію «Мріє не зрадь», «Конвалія», «Грай, моя пісне» та ін.

Велика подяка вчителям міста та юним шанувальникам поезії Лесі Українки, які чудово декламували, гордо доносили нам слово ювілярки. Свої улюблені вірші читали Світланка Сметанюк - учениця 3 класу Рахівського ЗЗСО №1 та Володимир Шемота - учень 6 класу Рахівського ЗЗСО №2.

Заступник директора з виховної роботи Рахівського ЗЗСО №3 Галина Козурак декламує вірш Лесі Українки «Божа іскра».

Приєдналися до онлайн-читань користувачі Діловецької, Костилівської та Білинської бібліотек.

Також окрема подяка Тетяні Козуяк - керівнику гуртка художнє слово Рахівського РБДТЮ за представлену відео-презентацію.

Приємного Вам перегляду.

Марічка Пирожук

Анастасія Пронюк

Світланка Сметанюк

Марія Яворенко
Любов Леле
Анастасія Єгорова
Володимир Шемота

Марія Бронтерюк
Галина Козурак

Магдалина Романюк

Галина Савуляк

Конопльова Анна, Козурак Василь, Гайдош Марія, Яремчук Євгенія, Петровці Вікторія. Керівник Тетяна Козуряк


 

Немає коментарів:

Дописати коментар