суботу, 17 лютого 2018 р.

Звіт районної профспілкової організації працівників культури про роботу у 2017 р.

Рахівська районна профспілкова організація працівників культури є добровільною, неприбутковою, громадською організацією, створеною з метою представництва та здійснення захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки. Діє на основі Статуту професійної спілки працівників культури України, відповідно до Конституції України, закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», інших законодавчих і нормативно-правових актів України, дотримуючись норм і принципів міжнародного права та Конвенції міжнародної організації права.
До Рахівської районної профспілкової організації працівників культури входить шість первинних профспілкових організацій (Центральної бібліотечної системи, закладів культури клубного типу, Рахівська ДМШ, Великобичківська ДМШ, Ясінянська дитяча школа мистецтв, Ясінянська юнацька спортивна школа).
Одним з найголовніших важелів профспілкової діяльності є соціальний діалог. Проведено значну роботу з організаційного, фінансового зміцнення профспілки галузі, поліпшення колдоговірної роботи, всього зареєстровано 6 колективних договорів, якими охоплено 297 працівників. Також  представляючи та захищаючи трудові, соціально - економічні інтереси працівників між відділом культури Рахівської РДА та Райкомом профспілки працівників культури затверджений та зареєстрований  Колективний договір на 2016-2020 роки,  яким передбачені зайнятість, оплата праці, регулювання трудових відносин, соціальні пільги, гарантії, та охорона праці працівників культури.
За 2017рік надійшло доходів до профспілкового бюджету у сумі 104 447грн. з яких використано 104 010грн.
Використання профспілкового бюджету
Найменування показника
Сума у грн.
І.
Всього надходжень
                             в тому числі:
104 447,00
1.1.
Вступні та членські профспілкові внески
98 347,00
1.2.
фінансування
6 100,00
ІІ.
Всього витрат
                            в тому числі:
104 010,00
2.1.
Матеріальна допомога
50 913,00
2.2.
Премія профактиву
-
2.3.
Оздоровлення
9 747,00
2.4.
Спортивна робота
6 496,00
2.5.
Культурно-масова робота
32 900,00
2.6.
Навчання активу
-
2.7.
Заробітна плата з нарахуванням
-
2.8.
Господарські витрати
3 580,00
2.9.
Відрядження
374,00
2.10.
Інші
-
IІІ.
Залишок бюджетних коштів на 2018 рік
14 488,00

Сьогодні діяльність профспілок усіх рівнів проходить в дуже складних соціально-політичних і фінансових умовах. Підвищення ролі первинних профспілкових організацій  у захисті трудових і соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок є надзвичайно важливим. Свідченням цього є оголошення Федерацією профспілок України 2017 року Роком первинної профспілкової організації. Старт Року первинки в профспілці працівників культури України було дано в нашій області, в м. Свалява. У нашій галузі протягом 2017-2018 років проходить обласний огляд – конкурс на кращу первинну профспілкову організацію. Первинні профспілкові організації нашого району також взяли участь в цьому конкурсі.
В рамках Року первинної профорганізації протягом лютого-квітня 2017 р.  в усіх містах і районах області були проведені облпрофрадою спільно з галузевими обл. організаціями профспілок  наради-семінари, в яких взяли участь 1340 голів первинок та профактивістів різних галузей. В квітні така нарада відбулася в нашому місті. За результатами зустрічей з профактивом приймалися заяви і звернення з актуальних соціально-економічних питань, які направлялися до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Об’єднання роботодавців України. Частину з них взято до уваги і реалізовано.
До трійки кращих в області та на перше місце – в центральному комітеті профспілка культури увійшла з оздоровлення дітей. Загалом було оздоровлено 177 дітей області. 
         На організацію оздоровлення дітей влітку 2017року залучено кошти у сумі 536,2 тис. грн. Рахівський райком профспілки працівників культури на виконання постанови від 11 травня 2017р. протокол №13-3 за рішенням первинних профспілкових організацій  було перераховано членські внески за три літні місяці в сумі 9 тис. 747 грн. 00 коп., зокрема, слід відмітити Ясінянську дитячу школу мистецтв, Рахівську та Великобичківську дитячі музичні школи та заклади культури клубного типу.
В числі позитивних моментів нашої профспілки є участь в V обласній спартакіаді працівників закладів культури Закарпаття. Наша команда вже другий рік поспіль бере участь в спартакіаді та повертаються з призовими місцями за що їм велика подяка. 
Також ми відзначили своє професійне свято  День працівника культури та аматорів народного мистецтва в рамках обласного свята під назвою - «Моя пісня в душі, моя доля в культурі». Спільно з відділом культури ми зробили все, щоб наше свято продемонструвало, велич нашого краю, культуру  Гуцульщини. Велика подяка директорам закладів культури, головам селищних рад за підтримку в організації свята, подяка всім вам працівникам клубних закладів, бібліотек та музичних шкіл, які взяли участь  в організації та проведенні свята.
Протягом року обласною профспілкою були проведені виїзні засідання президії в Іршаві, Хусті, Виноградові, Ужгороді, на яких розглядалися питання, що стосуються діяльності галузевої профспілки. Ми постійно співпрацюємо з обкомом Профспілки.
За результатами кожної наради направлялися звернення і заяви до Президента України,  Верховної Ради України,  Кабінету Міністрів України, в яких були враховані всі проблемні питання, висловлені під час зустрічей, зокрема, щодо оплати праці, відновлення санаторно-курортного оздоровлення працюючих і членів їх сімей за рахунок Фонду соціального страхування, оплати гірських, пенсійного забезпечення тощо, які найбільше хвилюють людей.
Частину з них було вирішено, йшлося, зокрема, про підвищення мінімальної заробітної плати, виплату в повному обсязі пенсій працюючим пенсіонерам, підвищення соціальних стандартів тощо.  Наталія Товтин гостро порушувала перед Міністром соціальної політики України надзвичайно актуальну для Закарпаття проблему – виплату доплат і надбавок громадянам, які працюють в гірській місцевості. Звернулися за підтримкою і до народних депутатів від нашої області з тим, щоб ці доплати і надбавки після внесення змін до діючого законодавства були закладені в Держбюджет.
З метою встановлення єдиних підходів в оплаті праці працівників культури Профспілка неодноразово порушувала питання внесення змін до постанови Кабміну від 09.12.2015 р. №1026 «Питання виплати працівникам державних і комунальних клубних закладів, парків культури та відпочинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та дозвілля, інших культурно - освітніх центрів доплати за вислугу років, допомоги на оздоровлення та допомоги на вирішення соціально - побутових питань». Йшлося про виплату їх за рахунок фонду оплати праці, а не за рахунок коштів спеціального фонду та коштів, отриманих від господарської діяльності. І ми маємо результат, таке право передбачено урядовою постановою від 16.03.2017 р. №151, яка з’явилася після наполягання профспілки.
У своїй діяльності ми завжди спираємося на широкий профспілковий актив. Наше завдання – зробити все можливе, щоб у своїй повсякденній роботі ми керувалися основними нормативними документами, щодо діяльності профспілок. Профспілка працівників культури поставила питання перед Федерацією профспілок України, щодо осучаснення нового положення про первинну профспілкову організацію, оскільки нині діє примірне положення, затверджене ще з 2000 року. На даний час готується новий Довідник профспілкового активіста, куди  входитимуть нормативно – правові документи та практичні рекомендації, щодо профспілкової діяльності.
Щорічно первинні профспілкові організації працівників культури нашого району передплачують головні видання Федерації профспілок України – газету «Профспілкові вісті» та «Бібліотечка голови профспілкового комітету». Адже інформація – це те, на чому не можна економити.
Враховуючи напрацьований досвід, можна з упевненістю сказати, що у нас є всі можливості, використовуючи профспілкову ідеологію, колективно-договірне регулювання трудових відносин, соціальний діалог з органами влади, аби забезпечити ефективне виконання головної функції профспілок – захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів працюючих.
Галина Ворохта -  
голова районної профспілкової організації працівників культури


Немає коментарів:

Дописати коментар