четвер, 16 січня 2020 р.

Новорічно-Різдвяні свята на Рахівщині

Зима багата на свята. Серед них, одним з найвеличніших та найбагатших за розмаїтістю обрядів є Різдво Христове. Традиційно, кожного року колядники несуть звістку про народження Христа та прославляють його своїми гучними колядами. У цьому році в районі відбулись заходи та фестивалі приурочені новорічно-різдвяному циклу.

«Православні коляди 2020»
12 січня 2020 року, в будинку культури села Косівська Поляна відбувся фестиваль колядок «Православні коляди 2020». 
У програмі фестивалю взяли участь хори церковних шкіл Велико-Бичківського благочиння з настоятелями: Хресто-Воздвиженського храму смт. Великий Бичків (присілку Крушник), храму великомученика Дмитрія Солунського (с. Верхнє Водяне) та храму преподобного Алексія Карпаторуського, (с. Верхнє Водяне, присілок Вила).
Організатором дійства став отець Василь Ковач - настоятель Петро-Павлівського храму с. Косівська Поляна.
Учасники фестивалю співали колядки та віншування, прославляли народженого Ісуса.
В кінці свята дітей пригощали різними смаколиками.

«Коляда в Старому селі»
Уже стало традиційним, щорічно, в м. Ужгороді, проводити різдвяний фестиваль «Коляда в Старому селі».
Кожен район області, на території Музею народної архітектури та побуту, має свою садибу в автентичному стилі, де частують гостей різдвяними стравами та прославляють Різдво Христове колядками не лише українською, але і мовами національних громад Закарпаття.
Цього року своїми самобутніми місцевими обрядовими колядами гостей фестивалю вітав бетлегем з села Кобилецька Поляна, керівник (Федір Тофелюк). Колядники отримали безліч позитивних відгуків від усіх присутніх.
Гості свята мали змогу відчути традиційний побут і різдвяні святкування в кожному куточку Закарпаття, адже в цей день будинки Старого села ожили, наповнились людьми, звідусіль лунали гучні коляди та щирі вітання зі святами. 

«Ой, радуйся, земле!»
   14  січня 2020 р. в районному будинку культури відбувся ХХХІ районний фестиваль зимового фольклору «Ой, радуйся, земле!», в якому взяли участь 12 колядницько-щедрувальних груп і бетлегемів.
З вітальними словами виступив голова районної державної адміністрації Медвідь Віктор Васильович та голова районної ради Дан Василь Іванович.
         Колективи отримували дипломи за участь та пам’ятні подарунки від відділу культури РДА.
Організатори фестивалю висловлюють подяку головам сільських та селищних рад, працівникам клубних закладів та учасникам фольклорних колективів за участь у фестивалі.

Немає коментарів:

Дописати коментар