вівторок, 16 лютого 2021 р.

Знаймо наших

 

до  130-річчя з дня народження  Василя Івановича Климпуша  та 

80-річчя з дня народження Ореста Дмитровича Климпуша


    Ми, жителі Рахівщини, повинні знати історію свого краю та пишатися відомими земляками. Сьогодні хочеться згадати та прослідкувати історію двох особистостей, членів однієї  родини, різниця в віці яких - 50  років.

Климпуш Василь Іванович народився 1891 року в с. Ясіня в родині заможних селян. Ходив до народної школи. Разом із братами Дмитром та Іваном служив в австро-угорській армії в період І світової війни, воював на різних фронтах.

У 1918 році Василь був активним учасником Гуцульської Республіки, одним із організаторів «Просвіти», засновником «Гуцульського кооперативного союзу», спортивного товариства «Січ», брав активну участь в історичному русі відродження Карпатської України.

Климпуш Василь Іванович 12 лютого 1939 р. був обраний депутатом сойму Карпатської України і став зв’язковим уряду з Гуцульщиною, брав участь у засіданні сойму 15 березня 1939 р.

З визволенням Закарпаття 1944 року всі брати Климпуші були арештовані та ув’язнені на 8 років кожен. Побували вони в карагандинських та іркутських виправно-трудових таборах та були звільнені були лише в 1955 році. Василь Іванович помер в 1965 році.

Про Василя Клипшуша та його братів  Івана і Дмитра написано в книгах «300 імен Рахівщини», «Рахівщини славні імена» та «Ясіня у гомоні століть».

14 лютого  цього року відзначав 80-ти річний ювілей Орест Дмитрович Клипмуш - український політик, інженер, дипломат, син Дмитра Климпуша – команданта Карпатської Січі.

Орест Дмитрович здолав шлях від робітника до професора, академіка, міністра транспорту України, народного депутата України, Надзвичайного і Повноважного Посланника України.

Климпушеві принципи життя відкриті для людей - це чесність, порядність, професійність і  відповідальність. Це уміння тримати дане слово, любов до людей, відданість справі, любов до свого краю, всього того, що зветься Україною.

Орест Дмитрович був народним депутатом Верховної Ради України, обраний  по Рахівському виборчому окрузі в 1994 році. На час виборів - Міністр транспорту України.

Кожного року, в листопаді-місяці Орест Дмитрович звітував перед населенням про роботу у Верховній Раді. Знаю, бо в той час працювала в органах місцевого самоврядування - секретарем сільської Ради с. Ділове. Великою повагою користувався Орест Дмитрович у односельців, краян, виконував запити виборців, спілкувався з кожним виборцем особисто. А найбільшою   заслугою було  те, що мешканці сіл Костилівки і Ділового мали  можливість  їздити  на роботу  та з роботи поїздом, який курсував територією   Рахівського району та Румунії.

Працював професором кафедри двигунів і теплотехніки Національного транспортного університету, кандидат технічних наук. Викладав дисципліну «Основи екології». Академік Транспортної академії України (1992). Професор Національного транспортного університету. Автор чи співавтор понад шестидесяти наукових публікацій, трьох наукових книг, має тринадцять авторських свідоцтв.

В краєзнавчому секторі Рахівської центральної районної бібліотеки є подарована ним книга «І знов я у гори іду» з таким написом: «Моїм землякам-рахівчанам з вдячністю і повагою від почесного громадянина м. Рахова О.Климпуша». Книга дуже цінна, гарно оздоблена кольоровими фотографіями.

         До цих знаменних дат, завідувачка краєзнавчим сектором районної бібліотеки облаштувала виставку літератури «Гордість краю», приурочену життю та діяльності Василя Івановича та Ореста Дмитровича Климпушів. Користувачі мають змогу ближче ознайомитися з життям цих видатних краян.  Запрошуємо  Вас відвідати бібліотеку!

Магдалина Романюк – завідувачка краєзнавчим сектором ЦРБ

Немає коментарів:

Дописати коментар